História Amsterdam Bank


Banka, ktorá na trhu vydržala viac ako 200 rokov

Amsterdamskú banku vo svojich dielach spomínajú takí filozofovia a ekonómovia ako: David Hume – v jeho eseji O peniazoch, Adam Smith – Pojednanie o podstate a pôvode Bohatstva národov, Jesus Huerta de Soto v knihe – Peniaze, banky a hospodárske krízy a mnohí iní.

Prečo uchvátila veľkých mysliteľov a ekonómov v minulosti a je inšpirujúca aj dnes ? Najlepšie to snáď vystihuje Jesus Huerta de Soto vo svojom Magnum Opus, kde hovorí: „Amsterdamská banka bola poslednou bankou v dejinách, ktorá dodržiavala 100% rezervný pomer.“ Amsterdamská banka bola vo svojej dobe inšpiráciou pre vznik mnohých bánk, avšak žiadna z nich nezískala taký rešpekt a dôveru ako ona.

Aký je teda jej príbeh ? Kedy a prečo vznikla ? Na akých princípoch fungovala ? Prečo po viac ako 200 rokoch skrachovala ? Existuje dnes na svete spoločnosť, ktorá by fungovala na princípoch ako Amsterdamská banka v časoch jej najväčšej slávy ?

Založenie banky

Banku založilo mesto Amsterdam 31. Januára 1609. Adam Smith popisuje dôvody jej vzniku v Bohatstve národov nasledovne: „Dôvodom boli problémy obchodníkov pri medzinárodnom obchode. Kovové peniaze, ktoré vtedy v Amsterdame obiehali, pochádzali z okolitých krajín a boli často znehodnocované, orezávané a zľahčované. Pretože to boli peniaze okolitých štátov, nemal Amsterdam možnosť tieto peniaze opravovať, znova raziť a tým kontrolovať ich kvalitu. To zvyšovalo náklady obchodníkom. Jednoduchšie bolo peniaze ukladať do trezorov banky a obchodovať s potvrdenkami na tieto peniaze. Banka bola založená, aby zabránila chaosu s peniazmi a mala za cieľ znova zaviesť poriadok do finančných vzťahov.

Princípy fungovania

Banka prijímala mince akejkoľvek kvality (napr. zľahčené, opotrebované) za ich skutočnú hodnotu, ktorá sa odvíjala od hmotnosti kovu. Odpočítala si náklady na razenie a iné nevyhnutné výdavky na správu. Na hodnotu, ktorá zostala po odpočítaní týchto poplatkov zriadila banka úver. Tento úver sa nazýval bankové peniaze. Ak chcel klient mince vybrať, musel zaplatiť poplatok za ich skladovanie. Tieto uložené mince sa nazývali depozitá, ktoré bola banka povinná spätne vyplácať v minciach.

Banka poskytovala vo svojich účtovných knihách aj úver v bankových peniazoch na uložené zlaté a strieborné prúty. Banka samozrejme tvorila zisk, pretože si účtovala poplatky za úschovu mincí a prútov, za otvorenie účtu a za poplatky pri transakciách.

Z jej stanov vyplývalo, že musí udržiavať 100% rezervy, čo bola záruka jej solventnosti. Okrem striktných stanov existovali aj ďalšie kontrolné mechanizmy, ktoré zvyšovali dôveru vkladateľov.

Kontrolné mechanizmy

Prvým mechanizmom bol systém štyroch rotujúcich starostov, ktorí sa každý rok striedali. Každá nová štvorica starostov depozitá prehliadla, skontrolovala a porovnala s účtovnými záznamami. Adam Smith poznamenáva: „Ani raz sa nestalo, že by víťazná strana obvinila svojich predchodcov z nepoctivosti pri spravovaní banky“.

Druhým bol tzv „Run“ na banku. Ten preverí solventnosť banky vždy za každých okolností. Je to situácia kedy sa vkladatelia hromadne rozhodnú vybrať si svoje vklady. Túto situáciu Amsterdamská banka zvládla vo svojej histórii hneď niekoľkokrát. Aj Adam Smith spomína príhodu ako v roku 1672, francúzsky kráľ vpochodoval do Utrechtu a Holansku hrozilo dobytie cudzou mocnosťou. Vkladatelia si zo strachu začali hromadne vyberať svoje vklady. Banka ustála a uspokojila požiadavky na vyplatenie vkladov na požiadanie do posledného.

V čase, keď Smith vydal Bohatstvo národov, bola táto banka považovaná za jednu z najsloventnejších na svete. Avšak o pár desaťročí neskôr skrachovala.

Čo bolo príčinou krachu ?

Ako to zvyčajne býva, banka začala financovať rastúce verejné výdavky mesta Amsterdam. Keďže nemala dostatok vlastných peňazí, začala v roku 1802 poskytovať nekryté pôžičky. Rezervný pomer sa tak znížil zo 100% na približne 25%. Chýr o týchto pôžičkách sa rozniesol medzi klientov, ktorí začali inštinktívne vyberať vklady – došlo k „runu" na banku, ktorý už banka nemohla prežiť. A tak v roku 1819 končí po 210 rokoch existencie epizóda jednej z najlepších bánk aká bola kedy otvorená.

1 komentár:

  1. Získajte až 10 000 dolárov úver dnes E-mail: atlasloan83@gmail.com whatsapp: +1 443 345 9339

    OdpovedaťOdstrániť